Followers

Monday, October 11, 2010

Jom Miliki Buku ini:Furu' Al-Maasail,Wa Usul Al- Wasa'ilAlhamdulillah dapat bertemu lagi hari ini.Saya nak promosi sikit tentang buku ini,Buku yang patut dan semestinya sahabat-sahabat miliki.Persolan akidah dan Ibadah pasti terungkai dengan membaca buku ini(kitab),apa pun permasalahan yang tidak di fahami kena juga bertanyakan guru yang pakar.Namun buku ini sangat sesuai sebagai bahan rujukan kita,sesuai untuk semua.

Furu’ Al-Masa’il merupakan sebuah karya terjemahan dari kitab asal yang ditulis oleh ulama’ nusantara terkenal Syeikh Daud al-Fathani yang disampaikan dalam bentuk soal jawab menyentuh soal-soal syariat yang merangkumi aspek-aspek ibadat, munakahat, muamalat dan jinayat. Menurut Datuk Hassan Din, penyusun semula buku ini, “saya lebih berminat untuk terus melayari lembaran kitab Furu‘ Almasa’il setiap kali saya berhadapan dengan masalah fiqah.

Akhirnya dengan kehendak Allah jua, terdetik persoalan di hati saya, kenapa kitab yang seindah itu, disimpan hanya untuk menjadi tatapan dan rujukan golongan tertentu sahaja. Alangkah baiknya sekiranya kitab yang bermutu seperti itu dapat dimanfaatkan oleh generasi masa kini.

Khazanah ilmu yang terkandung di dalamnya dapat dikongsi dan ditatap bersama. Akhirnya, timbullah keinginan saya untuk menyusun semula kitab tersebut dengan gaya bahasa masa kini untuk memudahkan generasi hari ini membaca dan memahaminya, khususnya bagi mereka yang dahagakan ilmu.”

Sesiapa yang ingin memiliki buku ini secara online boleh lah layari E-Store saya;JOM MEMBACA..BUDAYAKAN MEMBACA BUKU DALAM KEHIDUPAN KITA..!

No comments:

Post a Comment

DEMI MASA