Followers

Sunday, October 24, 2010

Berita Menarik:Bahasa Melayu Mampu Satupadukan Kaum

Bahasa Melayu Bahasa Kebanggaan Kita Bersama


KUALA LUMPUR
- Tiada bahasa lain di Malaysia yang mampu menyatupadukan rakyat negara ini selain bahasa Melayu, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Beliau berkata ini kerana Bahasa Melayu merupakan bahasa yang difahami oleh seluruh rakyat negara ini dan dalam aspek menyatupadukan rakyat yang berbilang kaum seperti di Malaysia penggunaan satu bahasa yang saling difahami oleh semua rakyat adalah sangat penting.

“Justeru dalam konteks negara kita Malaysia, harus kita akui tiada bahasa lain yang mampu menyatupadukan kita selain daripada Bahasa Melayu,” katanya dalam teks ucapan pada Majlis penutupan Program 1Malaysia Sejuta Puisi di Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) sini semalam.

Teks ucapan beliau dibacakan Timbalan Ketua Setiausaha (Penerangan) Datuk Dr Rothiah Omar.

Rais berkata, penggunaan dan pembudayaan Bahasa Melayu dalam kehidupan seharian tidak mustahil mampu menyatupadukan rakyat berbilang kaum di Malaysia seterusnya memberi penghayatan lebih mudah kepada gagasan 1Malaysia.

Beliau berkata tidak mustahil zaman kegemilangan Bahasa Melayu ketika digunakan secara meluas dalam bidang pentadbiran, diplomatik, ekonomi, kesenian.

No comments:

Post a Comment

DEMI MASA