Followers

Thursday, August 26, 2010

Baca… jangan tak baca

Bacalah buku untu manfaat Anda


Assalamualaikum kepada Anda semua,semoga sihat semuanya,di harapkan bulan mulia ini,Anda semakin bersemangat untuk terus membaca bahan-bahan yang bermanfaat untuk diri sendiri.Dalam kesempatan pertemuan ini aku nak kongsikan satu tip berkenaan dengan membaca,tip yang aku kutip dari Laman web Dr.Irfan Khairi,semoga tip ini ada manfaatnya untuk kita bersama;,aku kongsikan untuk Anda semua."...Tanamkan sikap membaca. Leaders are readers!

Orang yang berjaya adalah mereka yang suka membaca. Berapa banyak anda perlu membaca?
Di sini adalah tipnya…

Baca sekurang-kurangnya 1 jam setiap hari. Sebaiknya membaca buku ilmiah yang berkaitan dengan bidang anda dan juga bahan-bahan yang boleh membangunkan nilai diri anda sendiri (Bukan baca novel cinta)

Sekiranya anda membaca 1 jam sehari, secara purata, anda akan menghabis satu buku setiap minggu. Sekiranya anda membaca 1 buku seminggu, anda akan dapat menghabiskan 4 buku sebulan. Ini bererti dalam masa setahun anda akan menghabiskan 48 buah buku. Sekiranya anda meneruskan selama 3 tahun, anda akan membaca 144 buah buku.

Tahukah anda bahawa kebanyakan pakar-pakar industri yang berjaya dan mencapai tahap jutawan telah membaca >100 buah buku yang berkenaan bidang masing-masing?

Semuanya bermula dengan hanya membaca 1 jam sehari, dan anda akan menjadi pakar industri anda dalam masa 3 tahun dari sekarang!..."

Ha..!..macam mana dengan tip ini?..sangat bagus bukan..semoga kita dapat guna dan manfaatkan tip ini.

Jumpa lagi..!

No comments:

Post a Comment

DEMI MASA