Followers

Monday, July 5, 2010

TIPS:Menconteng buku - teknik saya guna untuk ingat lebih banyak perkara

Conteng jangan tak conteng

Assalamualaikum semua,hari ini aku nak kongsikan tips dari Laman Web Jutawan Internet yang terkenal di Malaysia,Irfan Khairi,Tips yang aku perolehi dari Tips Seminit dari laman web beliau,tips membaca sambil menconteng di buku yang kita baca,tips ini juga diamalkan oleh beliau bila membaca,jom baca apa dia tips itu,aku kongsikan untuk anda,moga kita dapat sama-sama manfaatnya;


Kita tahu bahawa membaca adalah penting untuk menambahkan ilmu kita kan?

Tetapi, ada juga yang membaca tetapi, tidak berjaya mengaplikasikan apa yang di baca. Mungkin kerana terlupa atau tidak menggunakan teknik yang betul dalam menambahkan pemahaman ketika membaca.

Satu tip mudah apabila membaca buku, ambil pen dan conteng pada buku tersebut

• Garis perkataan atau nota yang penting

• Letak bintang di bahagian margin sekiranya terdapat sesuatu yang anda ingin laksanakan

• Tulis di bahagian margin nota-nota anda sendiri dan bagaimana anda boleh aplikasikan apa yang di ajar


Dengan menconteng- garis, letak bintang dan menulis nota, kita akan dapaat menggandakan pemahaman kita pada apa yang di baca. Sejurus selepas habis memabaca buku tersebut, go through another round dan fokus pada contengan-contengan anda. Aksi melakukan ini kali kedua akan menggandakan ilmu dan pemahaman kita.

Tambahan: Dato’ Dr Fadzilah Kamsah juga pernah cerita pada saya, beliau juga “berinteraksi” dengan buku yang dibaca dengan menulis pada buku itu sama ada bersetuju… atau tidak setuju… atau sama ada pembaikan yang boleh ditambahkan pada buku yang di baca.

Sayang pada buku sebab taknak kena conteng?

Haa… patut kita sayang pada buku, atau sayang pada ilmu yang kita terlupa?

Jom Membaca..Jom Guna Tips Ini..!

No comments:

Post a Comment

DEMI MASA