Followers

Tuesday, July 27, 2010

Kongsi Buku:DAIRI HIDUP RASULULLAH

Buku:DAIRI HIDUP RASULULLAH

Alhamdulillah bertemu lagi dalam perkongsian buku di Kongsi Buku,mudah-mudahan perkongsian buku selama ini mendatangkan manfaat kepada pengemar-pengemar buku khususnya tetamu yang singgah di blog http://www.jaringanperkongsianmindaanda.blogspot.com/.

Terima kasih kerana anda masih setia bersama aku di Kongsi Buku,dan kalau tak silap aku sehingga kini sudah tiga buah buku yang aku kongsikan kepada Anda semua.Sebenarnya banyak lagi buku-buku yang telah aku selesaikan pembacaannya selama ini,Insyallah pada pertemuam pada masa akan datang akan aku kongsikan kepada Anda;).

Dalam pertemuan kali ini aku ingin kongsikan sebuah lagi buku yang habis dibaca pada tahun lepas,buku yang sangat baik dan berguna untuk kita semua.Sebagai panduan dan rujukkan kita yang mengakui kerasulan Muhammad SAW.

Buku yang aku maksudkan ialah buku DAIRI HIDUP RASULULLAH S.A.W..Menjejak Sunnah Utama Rasulullah S.A.W dalam Sehari,bagi Tujuh Hari Seminggu yang Produktif.Buku tulisan bersama tiga orang penulis iaitu Muhammad Abd.Syukur,Muhammad Muslih Aziz dan Muhammad Syamsyul Yakin,penulis dari Negara Indonesia.Buku Dairi Hidup Rasulullah ini adalah buku yang diterjemah dari buku asal yang berjudul 7 Sunnah Harian Nabi S.AW,di terjemah oleh PTS Millennia Sdn Bhd.Buku ini di jual dengan harga RM 11.90 SM dan 13.90 Sabah/Sarawak.

Buku yang menarik dan perlu di miliki oleh semua yang ingin mengikuti contoh kehidupan Rasulullah dalam memandu kehidupan seharian,Rasulullah adalah suri tauladan buat kita Umat Islam,segala yang ada pada diri Rasulullah adalah contoh ikutan terbaik buat kita semua.Siapa lagi yang hendak kita contohi kalau bukannya seorang Rasul yang sangat mulia ini.

“Tabiat suka mengamalkan sunah harian menunjukkan pengamal-pengamal tergolong dalam golongan orang yang bijak dan mampu mengelola hidup sesaat dengan melakukan sunah-sunah harian Rasulullah S.A.W.Begitulah sikap orang yang rindukan kebahagian daripada Tuhan dan keselamatan di akhirat”.

Dalam buku ini penulis memperincikan 7 Sunah harian yang Rasulullah lakukan,ini bukan bermaksud angka 7 amalan sunnah menghadkan ataupun membatasi sunah kerana perbuatan yang termasuk dalam kategori sunah adalah banyak.

Antara 7 Sunah Harian yang di lakukan oleh Rasulullah S.A.W seperti yang terkandung dalam buku ini ialah:

1) Solat Tahajud

2) Menyelami dan Memahami Al-Quran

3) Solat Subuh berjemaah di Masjid

4) Solat Duhah

5) Sedekah

6) Wuduk

7) Berzikir

Sebagaimana yang semua sedia maklum bahawa amalan harian Rasulullah S.A.W bermula dari awal pagi hingga tidur kembali.Buku ini menjelaskan rahsia keunggulan Rasulullah S.A.W melalui pengamalan tujuh sunnah utama dalam kehidupan beliau.Untuk mengiikuti pembicaraan dengan terperinci,miliki dan carilah buku ini di mana-mana gedung buku yang berdekatan dengan Anda.

Sekian semoga mendapat manfaanya dari perkongsian serba sedikit dari buku ini.

JADIKANLAH BUKU SEBAHAGIAN DALAM HIDUP KITA

No comments:

Post a Comment

DEMI MASA