Followers

Tuesday, June 22, 2010

Tahniah..! Abang Mukhyuddin Ibrahim

Abang Mukhyuddin Ibrahim

Selepas menerima watikah perlantikkan


Assalamualaikum dan selamat bertemu lagi di dunia sempadan ini,hari ini aku tidak bercerita tentang buku,dalam kesempatan ini aku nak mengucapkan sekalung Tahniah buat kekanda iparku Tuan Hj Mukhyuddin Ibrahim atas perlantikkannya sebagai Ketua Hakim Syarie Negeri Selangor.Tahniah pada Abang Udin (panggilan kami.)dan keluarga khususnya,Semoga amanah yang di pikul dapat di jalankan dengan rasa tanggungjawab dan jujur.Semoga Allah memimpin perjalanan abang Udin dalam menerajui jawatan sebagai ketua hakim Syarie.

Kepada anak-anak buah yang seramai 57 orang semoga Abang Udin dapat di jadikan contoh sebagai pembakar semangat untuk maju dan berjaya dalam lapangan hidup pada masa akan datang.

Sekali lagi kami ucapakan Syabas dan Tahniah...!


SELAMAT MEMBACA..!

Berita-Berita Perlantikkan Beliau:

SHAH ALAM, 21 Jun – Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini menyampaikan watikah pelantikan kepada Ketua Hakim Syarie Selangor dan tiga Hakim Mahkamah Rendah Syariah Negeri. Mukhyuddin Ibrahim yang sebelum ini berkhidmat sebagai Pengarah Kanan (Kehakiman) Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia menerima watikah pelantikan sebagai Ketua Hakim Syarie negeri daripada Baginda di Istana Bukit Kayangan di sini.

Pelantikan Mukhyuddin, 52, anak kelahiran Bukit Naga, Klang bermula dari 7 Jun lepas yang dilakukan di bawah Seksyen 56 (1) Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor 2003. Baginda juga turut menyampaikan watikah pelantikan Hakim Mahkamah Rendah Syariah kepada Saharuddin Selamat, 33, Mohamad Yusri Kasim, 30, dan Shukran Yusuf, 35.

Sebelum upacara itu, Sultan Sharafuddin berkenan menerima pembayaran zakat perniagaan daripada Bank Kerjasama Rakyat Malaysia (Bank Rakyat) bernilai RM3.68 juta bagi tahun kewangan 2009, bagi pihak Lembaga Zakat Selangor (LZS). Bank Rakyat diwakili oleh Pengarahnya Datuk Md Aini Taib pada upacara itu. Secara keseluruhannya Bank Rakyat menunaikan zakat berjumlah RM35.3 juta bagi tahun kewangan 2009 berbanding RM33.4 juta pada tahun sebelumnya. –SHAH ALAM: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah semalam menyampaikan watikah pelantikan kepada Ketua Hakim Syarie Selangor dan tiga Hakim Mahkamah Rendah Syariah Negeri.

Mukhyuddin Ibrahim yang sebelum ini berkhidmat sebagai Pengarah Kanan (Kehakiman) Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia menerima watikah pelantikan sebagai Ketua Hakim Syarie negeri daripada baginda di Istana Bukit Kayangan

Mukhyuddin, 52, dilantik mengikut subseksyen 56 (1) Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor 2003, untuk mengisi jawatan itu yang dikosongkan Datuk Zohdi Toha yang kini berkhidmat di Mahkamah Rayuan Syariah Malaysia.

Baginda turut menyampaikan watikah pelantikan Hakim Mahkamah Rendah Syariah kepada Saharuddin Selamat, 33, Mohamad Yusri Kasim, 30, dan Shukran Yusuf, 35.

Mukhyuddin yang berasal dari Bukit Naga, Klang, pemegang Ijazah Sarjana Muda Syariah Universiti Al-Azhar, Mesir dan Diploma Undang-Undang dan Pentadbiran Kehakiman Islam daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Beliau memulakan kerjaya dalam bidang kehakiman syariah pada 1983 sebagai Pegawai Pentadbir Hal Ehwal Islam Tingkatan II, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan memegang pelbagai jawatan lain sebelum dilantik menjadi Pegawai Tadbir Agama/Kadi Daerah Gombak Barat, pada 1984.

Pada Julai 1991 hingga Disember 1991, Mukhyuddin dilantik menjadi Kadi Litar Bahagian Pantai membabitkan Sepang, Kuala Langat, Klang, Kuala Selangor, Tanjung Karang, Sungai Besar dan Sabak Bernam.
Selepas 11 tahun berkhidmat sebagai Hakim Rendah Syariah, pada Jun 2002 Mukhyuddin dilantik menjadi Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Selangor sebelum dilantik menjadi Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Wilayah Persekutuan pada Jun 2005.


Saharuddin pula dilantik pada 1 Mac lalu, Mohamad Yusri (29 Mac) manakala Shukran dilantik pada 7 Jun lalu.

Terdahulu, Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan menerima bagi pihak Lembaga Zakat Selangor (LZS) zakat perniagaan RM3.7 juta daripada Bank Kerjasama Rakyat Malaysia (Bank Rakyat) bagi tahun kewangan 2009.

Cek pembayaran zakat diserahkan Ahli Lembaga Pengarah Bank Rakyat, Datuk Aini Taib dengan disaksikan Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa; Pengerusi LZS, Tan Sri Syed Anwar Syed Putra Jamalullail dan Ketua Eksekutif LZS, Mohamed Izam Mohamed Yusof.

Pembayaran zakat perniagaan itu adalah yang tertinggi berbanding negeri lain dan lebih RM300,000 berbanding tahun perniagaan 2008 apabila Bank Rakyat membayar zakat perniagaan sebanyak RM3.4 juta.

SUMBER: BERITA HARIAN ONLINE

No comments:

Post a Comment

DEMI MASA