Followers

Wednesday, September 3, 2014

Jalan-Jalan Cari Buku Di Pesta Buku Negeri Selangor 2014

Cuti hari isnin yang lalu, cuti ganti bagi Hari Kemerdekaan Negara yang jatuh pada hari Ahad, 31 Ogos 2014, telah saya manfaatkan pada sebelah petangnya, ke Pesta Buku Selangor 2014.  Syukur masih diberi peluang dan ruang untuk turut meramaikan pesta buku tersebut, maklum cuti umum, agak ramai pengunjung ke pameran tersebut. Ada yang bersendirian, bersama keluarga, bersama kawan-kawan dan sebagainya. Masing-masing dengan tujuan yang satu, mencari buku, melihat buku, dan seterusnya membeli buku.

Begitu dengan saya, seperti biasa akan meninjau-ninjau dahulu sebelum ke booth-booth pilihan. Untuk memenuhi naluri anak-anak, saya ke booth, Ana Muslim, biasalah si puteri seorang ni, minat dengan majalah Ana Muslim, ada jualan 3 majalah RM10.00, kira masih baik lagi majalah-majalah tersebut, belilah untuk menghiburkan hati si puteri tersebut, begitu juga dengan si putera seorang, permintaannya, rasa tidak dapat dipenuhi, di mahu buku Ultraman, rasa-rasanya memang tiada dijula di situ. Saya tunjukkan majalah Ana Muslim yang bergambar seorang wira, syukur hendak pula dia. Ragam budak-budak katakan...

Saya singgah di Kedai Buku 1Malaysia dan ITBM, membeli dua buah buku terbitan ITBM, DISKAUN 15% diberikan pada setiap pembelian buku-buku terbitannya. Ikutkan hati mahu sahaja diborong buku-buku tersebut, namun hasrat hati terbantut dan terbatal, maklum keperluan lain pun perlu difikirkan. Oklah, dapat dua buah buku dari ITBM. Saya suka buku-buku hasil terbitan ITBM, pelbagai saiz buku ada, menarik, kebanyakkannya genre sastera. Dari satu kedai ke satu kedai, memang menyeronokkan lihat buku-buku yang banyak, geram melihatnya. Syoknya buku, syoknya membaca.

Sementara saya ke Kedai Buku DBP, isteri dan anak-anak ke Kedai Buku Upin dan Ipin. Saya bersama anak yang kecil,  di dalam stroller, lena tidur si kecil. Saya membeli lapan buah kesemuanya, enam buku puisi, dua buku cerpen. Kehendak hati mahu beli lebih, buku lama, murah, dan masih baik untuk dibaca, semurah RM1.00. Namun hasrat hati dihentikan dahulu, si kecil sudah meragam gayannya. Saya terus ke kaunter membayar buku-buku tersebut. Ketentuannya isteri dan dua orang anak baru sampai, lega sikit rasa hati, maklum si kecil meragam pula, jumpa ibunya diam lah si kecil.

Si putera, pula meragam mahu mainan, menangis tidak berlagu, sementara isteri dengan dua anak tadi duduk dibahagian tepi, saya pujuk si putera tadi, bawa sekali lagi keliling kedai-kedai buku di dalam, nak pujuk punya fasal. Cari juga mainan yang diminta tapi tak jumpa kedainya. Saya tunjukkan majalah bergambar ‘Angry Bird’, mahu pula dia, syukur rasanya. Sudah tak menangis lagi, apa yang dia minat sudah dapat, lega rasa hati waktu itu. Selepas ronda di dalam, saya terus meluru keluar, menuju ke MBC@MobileBookCafe, ,melihat-lihat, meninjau-ninjau, rasa teruja dan kagum melihatnya ( baca di entri lepas ).


Dua buah buku terbitan esastera saya beli, ole-ole dari kedai buku bergerak (MBC). Habis di situ, saya terus ke tempat isteri yang sedang duduk di tempat tadi. Kami terus berjalan melalui kedai buku Karangkraf, di situ sekadar tengok-tengok sekejap, waktu sudah hampir petang. Terus ke tempat kereta, distinasi pulang ke rumah. 

Sekadar coretan untuk nostalgia...

JOM BACA BUKU.

No comments:

Post a Comment

DEMI MASA